Is het onderzoek of de beugel pijnlijk?
Dragen volwassen ook beugels? Wanneer ben je te oud voor een beugel? Of nooit te oud voor een beugel
Zijn beugels uitneembaar?
Waar zijn beugels van gemaakt?
Kan ik sporten met mijn beugel?
Als ik een beugel heb van de orthodontist, moet ik dan nog voor controle naar mijn eigen tandarts?
Wat is het verschil tussen een buiten- en een binnenbeugel? Kan ik zelf de beugel kiezen die ik wil?
Kan je een vaste beugel poetsen met een electrische tandenborstel?
Het orthodontisch onderzoek doet helemaal geen pijn. Het nemen van de afdrukken vinden de meeste kinderen vervelend maar het doet geen pijn en de afdruk is in 30 seconden gedaan.
Het plaatsen van de beugel is niet pijnlijk. Maar na een aantal uren duwen tegen de tanden kunnen sommige beugels pijn veroorzaken gedurende de eerste dagen. Het is dan belangrijk even door te zetten. Als de pijn heel vervelend is kan een paracetamol worden ingenomen.
Steeds meer volwassenen laten zich tegenwoordig orthodontisch behandelen. Naast esthetische redenen voor behandeling moet u ook denken aan behandelingen die de levensduur van het gebit verlengen. Ook kan de orthodontist de stand van tanden en kiezen verbeteren als voorbereiding op een te plaatsen implantaat, te vervaardigen restauratie of een gingiva-transplantaat. Wij noemen dat preprothetische orthodontie. Zolang tanden en kiezen in een gezond parodontium staan kunnen zij middels een beugel verplaatst worden. Een groot verschil tussen jonge kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassenen is gestopt. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms anders is. Kortom u bent dus eigenlijk nooit te oud voor een beugel.
Beugels zoals de activatoren, buitenbeugels (headgear), platen en lipbumpers zijn losse, uitneembare beugels. De uitneembare beugels hoeven meestal niet de gehele dag te worden gedragen. De vaste beugel die bestaat uit brackets, die zijn vastgeplakt op de tanden en kiezen met wit vulmateriaal, is niet uitneembaar. De aligners (hoesjes )van Invisalign zijn wel uitneembaar.
De meeste beugels zijn gemaakt van metaal en/of kunststof, het hangt ervan af welke beugel. De vaste beugel is meestal van metaal gemaakt maar kan tegenwoordig ook van doorzichtig keramisch materiaal zijn gemaakt zodat deze minder opvalt. Voor de buitenbeugels wordt ook gebruik gemaakt van stoffen nekbanden met sluitclips van plastic.
Activatoren en platen zijn gemaakt van kunststof met metalen draaddelen.
De vaste beugel kan niet uit en zit dus ook in je mond tijdens het sporten. Bij gevaarlijke sporten is het zo dat een nieuwe gebitsbeschermer moet worden gemaakt die over de vaste beugel past. Uitneembare beugels kunnen bij intensieve sporten beter worden uitgelaten. De orthodontist zal dit per beugel en behandeling uitleggen.
Ja, de periodieke controles bij de tandarts vinden gewoon doorgang. Het kan zelfs zo zijn dat uw tandarts en/of mondhygiënist u vaker wilt zien om het gebit te reinigen.
Kan ik ook terecht bij mijn tandarts voor een beugel?
Sommige tandartsen doen de orthodontische behandeling of een deel van de behandeling zelf. U heeft de keuze door wie u behandeld wenst te worden. Door uw eigen tandarts of door de specialist, de orthodontist?
Het is belangrijk het verschil tussen een tandarts en een orthodontist uit te leggen. Orthodontie en kaakchirurgie zijn de officiële specialisaties binnen de tandheelkunde. Een orthodontist is een gespecialiseerde tandarts die na zijn studie tandheelkunde nog een vier-jarige voltijds opleiding aan de universiteit heeft gevolgd en hiervoor meerdere examens heeft moeten doen. De orthodontist heeft zich vier jaar lang gespecialiseerd in de groei en ontwikkeling van het gebit, de kaken en het gelaat, de oorzaken en de vele variaties van scheve tanden en kiezen en op welke manier je deze problemen zo doelmatig mogelijk kunt oplossen. De orthodontist houdt zich ook alleen maar bezig met de groei en ontwikkeling van het tand- en kaakstelsel en met orthodontische behandelingen en adviezen. Daardoor kan de orthodontist het meestal sneller, beter en goedkoper dan de tandarts.
Elke beugel heeft zijn eigen werking. Je kan dus niet zomaar een beugel kiezen. Afhankelijk van het probleem zal de orthodontist een beugel voorschrijven. Soms is dat een buitenbeugel, ofwel headgear, die de kiezen in de bovenkaak naar achteren duwt en vaak is dat een vaste beugel die de scheve tanden en kiezen recht zet. Als er een plaat of activator moet worden gemaakt kan een keuze gemaakt worden uit allerlei kleuren..
Zowel met een electrische als een gewone tandenborstel kan je de beugel poetsen. Als de vaste beugel is geplaatst krijg je een uitgebreide instructie over het poetsen. Een instructie filmpje is te zien via: http://beugel.nl/film