Beugels

Waar zijn beugels van gemaakt? Zijn beugels uitneembaar? Wat is het verschil tussen een buiten- en een binnenbeugel? Antwoorden op deze en andere vragen kunt u hier vinden.
Over beugels >>

Behandeling

Wanneer begint een behandeling? Heb ik een verwijzing nodig? En hoe lang duurt een behandeling? Antwoorden op deze en andere vragen kunt u hier vinden.
Over behandelingen >>

Kosten en vergoedingen

Hoeveel kost een behandeling? Wat betaalt de verzekering? Is er een overzicht van kosten? Antwoorden op deze en andere vragen kunt u hier vinden.
Over kosten en vergoedingen >>

Orthodontisten

Wat doet een orthodontist? Welke opleiding heeft een orthodontist? Wat is het verschil tussen een ortho-
dontist en een tandarts? Hoe wordt je orthodon-
tist? Antwoorden op deze vragen kunt u hier vinden.
Over orthodontisten >>

Voor kinderen

Wil je weten wat een orthodontist doet? En hoe een orthodontist te werk gaat? Kijk dan hier.
Voor kinderen >>

Vragen voor kinderen

In welke kleuren kan ik mijn beugel krijgen?
 De activator of plaat kan in elke kleur gekozen worden. De vaste beugel hebben wij van metaal of van doorzichtig, keramisch materiaal.
Handige links

Een aantal handige links voor meer informatie, maar ook materiaal voor een spreekbeurt of werkstuk:

www.incognito.net

Op de website van beugel.nl, van de stichting ter bevordering van de orthodontie zijn een aantal informatieve filmpjes te zien. De meest voorkomende beugels komen aan bod en je kunt zien hoe je moet poetsen met een beugel. http://beugel.nl/film
Hoe gaat het in zijn werk?
Moet je er dan toch aan geloven en ontkom je niet aan een beugel? Dat is helemaal niet erg en zeker niets geks. Je kent vast wel een aantal mensen die een beugel hebben of hebben gehad. Wij kunnen je precies vertellen wat je allemaal kunt verwachten. Wij willen natuurlijk niets liever dan dat je tanden weer helemaal mooi en recht worden. (Er is niets spannends aan!)
Wanneer je je hebt ingeschreven nodigen wij je uit voor een eerste bezoek. Tijdens dit bezoek zal de orthodontist je gebit en gezicht heel goed bekijken om te kunnen beslissen wat het beste voor je is. Je krijgt dan natuurlijk niet meteen een beugel. Eerst moeten een paar foto’s gemaakt worden en maken wij een afdruk van je gebit. Na dit onderzoek stellen wij een plan op en kijken wij welke beugel het beste voor je is.
Als het plan klaar is begint de behandeling. Je krijgt dan een beugel die ervoor zorgt dat je tanden mooi recht in een rij komen te staan en dat je kiezen boven en onder netjes op elkaar komen. Als je beugel geplaatst is, moet je ongeveer om de 6 weken voor controle komen. De orthodontist controleert dan of alles goed gaat, je nergens last van hebt en kijkt ook of dat je goed je tanden poetst. Dit is namelijk erg belangrijk bij een beugel! Hoe lang je een beugel moet hangt van veel dingen af: hoe scheef je tanden, kiezen en kaken bij het begin staan, hoe je gebit groeit en hoe goed jij de uitneembare beugel draagt. Het zou ook goed kunnen dat je verschillende beugels krijgt.
Wanneer de beugel zijn werk heeft gedaan en je tanden netjes recht staan krijg je spalkjes die ervoor zorgen dat je tanden ook netjes recht blijven. Een spalkje is een dun draadje dat aan de binnenkant van de boven- en ondertanden wordt geplakt. Ook kan het zijn dat je nog een uitneembare beugel krijgt. Net als bij iedereen kunnen je tanden nog een beetje verschuiven, wij proberen je zo goed mogelijk te helpen en te vertellen hoe je kunt zorgen dat dit niet gebeurt. Na ongeveer een jaar neemt je tandarts weer de zorg voor je tanden over.
Wat doet een orthodontist?
Je gaat naar de tandarts omdat je wilt dat je gebit en tandvlees in goede conditie zijn en blijven. Maar misschien staan je tanden wel scheef of heb je last van je kaken. Of is het zelfs zo erg dat je je hand voor je mond houd als je lacht. De orthodontist kan hierbij helpen. Hij is de specialist in het rechtzetten van tanden en kiezen en de positie van de kaken. Daarnaast weet hij alles over de vorm, groei en ontwikkeling van het gehele tand- en kaakstelsel. Iedereen is welkom bij de orthodontist. Je kan terecht met een verwijzing van de tandarts, maar ook zonder verwijzing staan wij voor je klaar.